Към съдържанието

Майката на офиса

21.01.2008

Ново изследване от д-р Кристен Байрон в Syracuse University показва, че от жените-шефове се очаква много повече от това да бъдат добри мениджъри.

Според Байрон, служителите очакват от жените да бъдат по-скоро нещо като „майки на офиса”. От тях се очаква да усещат какво е емоциално състояние на служители във всеки един момент и да демонстрират съчувствие, съпричастност и емоционална подкрепа към проблемите на подчинените си. Ако не го правят, служителите им смятат,че не са добри мениджъри.

В същото време, никой не очаква мъжете-шефове да бъдат съпричастни към емоциите на служителите. От тях се очаква да са аналитични, логични и убедителни. Дори когато служителите отговарят, че техния шеф-мъж не умее да забелязва такива неща като емоции и т.н., те не го оценяват като некомпетентен. Това е тъпо, защото данните от изследването показват, че мъжете-шефове също биха могли да спечелят, ако са по-съпричастни към емоциалните проблеми на служителите си. Един добър мениждър разбира фрустрациите на служителите си и увладявайки ги повишава мотивацията на служителите и спомага за успешната работа на екипа.

Според д-р Байрон, двойният стандарт в офисната динамика е директен резултат от стереотипните представи за ролите на мъжете и жените в обществото.

Сега да ви попитам…вашият опит съвпада ли с описаното?

***
via msnbc

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: